Piquentum_01a

 

Sve boce vina na sebi imaju navedenu godinu berbe, ali koliko nas tu godinu doista razumije? Ona je važan svjedok prirodnih uvjeta u kojima je raslo vino, njegov ŽIVOTOPIS. Nažalost, s korištenjem pesticida i balansiranjem okusa, vremenom je izgubila svoj smisao jer okusi postaju konfekcijski i nepovezivi s realnim vremenskim uvjetima.

Za izradu etikete za ovo vino iz netretiranog vinograda, odlučili smo osvijestiti upravo važnost razumijevanja godine istaknute na vinu. U suradnji s Državnim Hidrometeorološkim zavodom prikupili smo podatke o vremenskim uvjetima na teritoriju vinograda i prikazali količinu oborina kao varijablu koja najbolje grafički pokazuje različitost prirode iz godine u godinu. Krugovi, standardne meteorološke oznake za kišu, prikazuju količinu oborina u pojedinom mjesecu. Grafički elementi svedeni su na osnovne simbole, obzirom da vinu koje stvara priroda nisu potrebne dodatne dekoracije.

 

Piquentum_04

 

2013
Etiketa komunicira umjerenu godinu, no i da je kiša padala najviše u rujnu, baš u trenutku kada grože treba doseći optimalnu točku zrelosti, čime se djelomično u okusu izgubila i razvodnila finalna snaga alkohola.

2014
Obilne kiše čitave godine rezultirale su znatno manjim količinama šećera pa se u ovom vinu osjeća svježina sjevernijih krajeva, iako su u pitanju vinogradi Mediterana. No obzirom na konstantu padalina, okusi su prirodno izbalansirani.

2015
Godina koja će se pamtiti kao jedna od povijesno najuspješnijih u proizvodnji vina. Toplo i suho proljeće i ljeto, uz idelalnu količinu padalina ujesen pa loze nisu patile od suše. Dočekana je optimalna zrelost, a rezultat je okusom moćno, puno, mediteransko vino.

 

Zaključno, etiketa odmah, već na polici, prenosi kakva je bila godina te potiče na raspravu, uspoređivanje, poziva na povezivanje okusa sa ciklusima priode. Tako vino, kao jedan od povijesno najafirmiranijih proizvoda, postaje medij za progovaranje o važnosti razumijevanja prirode.