U Poreču, mediteranskom turističkom mjestu, stanovnici naporno rade čitavo ljeto, a običaj je ujesen, nakon završetka sezone, nagraditi se putovanjem. Obzirom da je u 2020. godini to bilo nemoguće uslijed COVID -19 situacije, ponudili smo im alternativu: 100% COVIDfree  putovanje! Kako? Pa knjigom!
Lokalnu knjižnicu koja želi povećati broj članova te pokazati se kao otvorena institucija koja osluškuje potrebe svojih građana, pretvorili smo tako u ‘Putničku agenciju’, a njezin web u sustav za bookiranje ‘destinacija’.

Za informiranje građana korišteni su stvarni plakati putničkih agencija koje one nisu imale priliku iskoristiti u 2020-oj, a koji su zatim grafičkim elementima karakterističnima za putovanja povezani s naslovima knjiga. Korisnici su tako pozvani da otputuju npr. u Grčku (Ilijada i Odiseja, Homer), Pariz (Trbuh Pariza, Emile Zola), Istambul (Istambul, Orhan Pamuk), pa čak i u središte zemlje (Put u središte zemlje, Jules Verne)… itd…
Obirom da se na putovanje ne može bez karte, podijeljene su i one (bookmarkeri). Na navedenim materijalima otisnuti su qr kodovi koji su vodili direktno na web stranicu knjižnice, osmišljenu kao ‘booking sustav za putovanja’. Korisnici su tako  mogli u tražilicu ukucati knjigu/destinaciju, pregledati dostupnosti, rezervirati ili posuditi knjigu, a zatim poslati e-razglednice s putovanja u knjižnicu i svojim prijateljima. Dodatno: Novim korisnicima i postojećima prilikom prve posudbe, poklonjeno je ‘putovanje gratis’, (destinacijska knjiga iz otpisanog fundusa knjiga knjižnice).

Kroz potpuno novo iskustvo doživljaja knjige aktivirali smo korisnike da ‘putuju’ i dijele dojmove s ‘putovanja’ te ostvarili značajan porast posudbi i učlanjenja nakon godina pada.