“Ja samo prenosim prirodu” rečenica je kojom se opisuje proizvođač Piquentum vina… “a priroda je svake godine drugačija, pa su bez obzira na isti teroar, istu sortu grožđa, zahvaljujući vremenskim uvjetima i moja vina svake godine drugačija.”

Ako su vina, usprkos istom teroaru i istoj sorti grožđa, zahvaljujući vremenskim uvjetima svake godine drugačija, takva mora biti i etiketa. Art direkciju neka vodi priroda.

Obožavatelji prirodnih ne mare za ikakvo oglašavanje, ono ih zapravo samo udaljava od proizvoda. To je nekompromisan svijet, korisnici žele dobra iskrena vina po preporuci ljudi kojima vjeruju, a ona se obično predstavljaju na specijaliziranim sajmovima ili vinotekama. Samo su činjenice relevantne. Tako je jedini način da vinar komunicira sa svojim potrošačima sam proizvod.

U suradnji s Hidrometeorološkim zavodom godinama smo prikupljali podatke o vremenskim uvjetima u vinogradu. Količina oborina iskorištena je kao varijabla koja najbolje prikazuje različitost kakvoće vina iz godine u godinu. Krugovi prikazuju oborine kroz mjesece (od berbe do berbe). Ponašanje prirode doslovno je preneseno na etiketu.

2018. vinar odlučuje sve svoje postojeće etikete zamijeniti novima, prema navedenom konceptu. Kako bi imao alat za storytelling i prezentaciju, 6 smo godina prikupljali kolekciju. Sakupili smo tako 6 sezona vina iz istog vinograda i kolekciju poslali na relevantne adrese distributera i sajmove.

Kao rezultat, Piquentum u 2018. uspijeva ući u svjetski važne restorane, npr: Najbolji azijski restoran  Gaggan (Bangkok), zatim Constantin Filipo, Kussmaul, Joseph Brot (Beč), Terroir (London), Vero, Local (Venecija)… te je osvojio nova tržišta:  Finska, Švedska, Singapur i Japan. Pored već postojećih tržišta (SAD, Hrvatska, Austrija, Francuska i Engleska, za 2020 ostvarena je lista čekanja za: Nizozemsku, Dansku, Njemački Norvešku. Priču o novoj etiketi  prenijeli su kroz svoje društvene reže globalno relevantni wine blogeri.