U sklopu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture, 16 književnika i književnica provelo je mjesec dana na Kvarneru i njegovim otocima, svaki zasebno na drugoj lokaciji…

Tamo, na moru, karakterističan vjetar Bura razbija morsku vodu u najsitnije kapljice i pjena stvara tanki, maglovit sloj, takozvanu Fumareu (lat.)

U jedinstvenom okruženju kvarnerskih bura, stvorene su tako i one autorske: zbirka pripovjedaka koja donosi autentična kvarnerska iskustva autora i autorica.

Autorske bure svojim dizajnom nastoje dočarati emocionalni i fizički doživljaj bure, stoga je tekst otisnut na paus papiru na način da se slova preklapaju i neodoljivo podsjećaju na vodenu prašinu koju uzrokuje bura. No podizanjem stranice postiže se bistrina neophodna za čitanje, također vrlo karakteristična za Buru, znanu i kao vjetar koji bistri um.

Selektorica zbornika: Željka Horvat Čeč.
Izdavači: RIJEKA 2020 i V.B.Z.
Dizajn i koncept: Studio Sonda
Urednik: Kruno Lokotar

Autori: Faruk Šehić, Dorta Jagić, Milena Benini, Vladimir Arsenijević, Lejla Kalamujić, Nora Verde, Robert Perišić, Enver Krivac, Edo Popović, Asja Bakić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš, Tea Tulić, Bekim Sejranović, Zoran Žmirić, Josip Novakovich