Bertoša vina iz Kaldira u Istri nastaju od grožđa koje se njeguje na 350 m nadmorske visine, na samim vrhovima Istre, a koje se bere isključivo ručno.

Brežuljci koji rađaju 20 000 boca vina godišnje specifični su i vinorodni upravo radi karakterističnih položaja vinograda, koji bivaju na visinama koje istodobno garantiraju osunčanost grožđa, ali i specifičnu klimu koja istodobno ima i kontinentalna i mediteranske obilježja, a osvježava ju i zrak s mora i onaj ponad rijeke Mirne. Teža pristupačnost vrhova, iako povoljna za kvalitetu vina, otežava mogućnost prisustva strojeva u vinogradu pa se berba grožđa vrši isključivo ručno, a ono odvozi do podruma u malim količinama. U vrijeme kada se ljudska ruka sve više zamjenjuje hladnim strojevima, pružaju pitkost i autentičnost života iza kojih stoje stvarni ljudi.

Upravo stoga za Bertoša vina osmišljen je novi brend, vizualni identitet i etiketa za seriju vina: Berba – Ručno brano s vrhova Istre.

Kroz verbalni identitet komunicira se nedvojbeno komparativna prednost lokacije i osobnog pristupa, dok vizualni identitet koristi planski “odrezane” ilustracije i logotip koji se u konačnici, upravo radi sugestije visine, imaginarno izdižu izvan okvira etikete. Kroz čitav identitet provlači se motiv diva, iz istarskih legendi dobro poznatog pomagača malim ljudima, a kojemu nikada ne vidimo lice.

Sugerira se tako da se prava čarolija odvija na oku teško dokučivim visinama, odnosno u priči koja se odvija iznad etikete, u samom vinu.

Ilustracije: Manuel Šumberac