U subotu 04.06. 2022. službeno je otvoren Sonda kreativni centar! U idućih nekoliko godina cilj je na konkretnom primjeru pokazati koliko kreativnost može utjecati na razvoj jedne zajednice, a jedan od prvih projekata pokrenutih unutar Kreativnog centra Sonda je „Designed by People“ – program radionica u kojeg su se mogli uključiti svi zainteresirani pojedinci bez obzira na prethodno znanje ili iskustvo.

U prvoj radionici Centra, tijekom dva mjeseca šest sudionika različitih svakodnevnih zanimanja sudjelovalo je u dizajnu Elan skija koje su zatim proizvedene i predstavljene na otvorenju, a koje će biti dostupne i u službenoj prodaji. Zajedno s nama, sudionici su imali prilike proći sve procese nastanka dizajna proizvoda, uz praktične zadatke, posjet tvornici te u konačnici i samu promociju novog proizvoda.

„Designed by People“ postat će ustaljena praksa Kreativnog centra te će Sonda djelovati kao spona između klijenata i njihovih proizvoda te osoba koje žele poticati svoju kreativnost, a do sada nisu imale priliku okušati se u stvaranju konkretnih, tržišno relevantnih proizvoda. Pozivamo stoga brendove da nam se jave s potrebama za dizajn njihovih proizvoda i kampanja, a koje bi osmislili sami njihovi korisnici. Na taj način dobit će novi uvid u to kako ih percipiraju upravo oni koji njihove proizvode i koriste, a pritom imati i priliku za društveno odgovorno djelovanje.

Društveno korisnim i edukativnim sadržajima cilj nam je potaknuti turistički i gospodarski razvoj zajednice zbog čega unutar Kreativnog centra aktivno djeluje i Udruga Sonda čiji je cilj pokretanje projekata i programa koji obuhvaćaju edukaciju o fotografiji, dizajnu, STEAM-u, kreativnom razmišljanju te design thinkingu, usmjerenih ka jačanju suradnje i povezivanju s lokalnom zajednicom.

Za njegovu gradnju odabrana je unutrašnjosti Istre kako bi se doprinijelo razvoju dijela poluotoka koji nije u tolikom turističkom fokusu javnosti kao njegov priobalni dio. Suradnja je ostvarena s Općinom Vižinada kroz Ugovor o pravu građenja,  a gradnju je dijelom sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu projekta – više o samo projektu pogledajte putem poveznice: PROJECT FIRST – Fotografije Izdavaštvo Regionalni Studio, dok je veći dio investicije Studio Sonda pokrio vlastitim sredstvima. U sklopu Kreativnog centra nalazi se tako i potpuno opremljen foto/video produkcijski studio za fotografiranje, najveći u Istri i ovom dijelu regije.

Zgrada se prostire se na 800 m2 i karakterizira ju zeleni prohodni krov na koji se ulazi s brežuljka u koji je ukopana. Projektirana je na način da bude dio brežuljka te da bude u skladu s okolnim pejzažem. Zeleni krov koji je planiran umjesto klasičnog značajan je element u zaštiti okoliša koji ima mnoge pozitivne karakteristike u pogledu djelovanja na emisiju štetnih plinova, razinu buke, proizvodnog procesa i energetsku efikasnost zgrade.

Prilikom osmišljavanja prostora ključno je bilo da isti bude u funkciji kreativnosti te kao takav bude ugodan i poticajan. Rezultat je prostor koji nas inspirira i u kojem zajedno s kolegama, lokalnom zajednicom i klijentima, u inspirativnoj autentičnoj sredini središnje Istre, stvaramo globalno relevantne brendove, proizvode, projekte i programe koji imaju realan tržišni uspjeh, a prije svega nas sve povezuju.