Logičan slijed nakon uspjeha etikete za Sv. Vital 2014. dizajn je kolekcije za tri uzastopna godišta vina. Obzirom da tek u kolekciji u potpunosti dolazi do izražaja različitost etiketa iz godine u godinu i puno je jasnije razvijena priča o važnosti usporedbe pojedinih godišta vina, ovom kolekcijom koja objedinjuje godišta 12/13/14 zaokružujemo poruku o važnosti razumijevanja prirode i njezinu utjecaju na proizvod kada nije tretiran umjetnim.

Podsjetimo, okosnica ideje za dizajn Piquentum Sv. Vital ambalaže počiva na osvještavanju godine berbe istaknute na vinima, a koja nerijetko uslijed korištenja pesticida u vinogradu i balansiranja okusa u podrumu gubi svoj smisao, budući da okusi postaju konfekcijski i nepovezivi s realnim vremenskim uvjetima. Kako Piquentum vina dolaze iz netretiranog vinograda te se bore za poštivanje ciklusa istinske prirode, nihove etikete žele biti ne samo dekorativne već i edukativne. Osvještava se tako upravo važnost razumijevanja godine istaknute na boci. U suradnji s Državnim Hidrometeorološkim zavodom prikupljeni su podatci o vremenskim uvjetima na teritoriju vinograda (od 2011 – 2015 g) , a količina oborina iskorištena je kao varijabla koja najbolje grafički pokazuje različitost prirode iz godine u godinu. Etikete prikazuju količine oborina u litrama po mjesecima u godini proizvodnje vina. Prikaz započinje s mjesecom listopadom prethodne godine, a završava s mjesecom berbe – rujnom tekuće godine.

 

 

Kada ih stavimo u odnos (kolekciju), vina iz godišta 2012, 2013 i 2014. jasno komuniciraju razlog isticanja godišta na boci i pružaju mogućnost povezivanja okusa unutar boce s ponašanjem prirode u datoj godini. Posljedično, potiču na raspravu, uspoređivanje pojedinih godišta te povezivanje okusa sa ciklusima priode.

Rezultat projekta: Osim toga što ima primarno edukativnu komponentu, kolekcija Piquentum Sv. Vital 12/13/14 polučila je i odlične prodajne i promidžbene rezultate. Usporedimo li prodajnu godinu 2016/17 s onom 2015/16, narudžbe za sva Piquentum vina porasle su za 70% na postojećim stranim tržištima (Italija, SAD, Austrija, Francuska), te je ostvarena suradnja s novim tržištima: (UK, Švicarska, Švedska, Nizozemska, Japan…) Kolekcija Sv Vital 12/13/14, kao i druga Piquentum vina iz tih godišta – Rasprodani su. Etiketa je dobila više 10 domaćih i međunarodnih nagrada te je ostvarila značajnu medijsku popraćenost.