Godine 1980. u istarskom mjestu Marušići osnovana je Međunarodna škola skulpture „Kornarija“. Ime je dobila po davno napuštenom kamenolomu Kornarija (kojim upravlja tvrtka Kamen Pazin). S bogatom opskrbom kiparskim materijalom kamenolom je postao sugestivni kiparski atelje na otvorenom. Pučko otvoreno učilište Buje povodom 40. godišnjice škole odlučuje izdati istoimenu knjigu kako bi se javnost upoznala s utjecajem ove specifične lokacije u Istri na svijet kiparstva.

Ova atipična priča zahtijevala je i nesvakidašnji koncept za izradu monografije. Vodeći se za Aristotelovom izrekom o kiparstvu: „ …kao da je oblik bio zarobljen, utopljen u masu, a kipar ga je oslobodio odstranjujući suvišnu, vanjsku oblogu…“,  knjigu smo dizajnirali na način da omot/korice podsjećaju na kamen. Svatko modelira svoju knjigu trganjem korica na svoj, jedinstven, način. Sadržaj je sa svih strana zatvoren (korišten je Munken Lynx Rough 300 gr/m² papir) te je potrebno otrgnuti omot kako bi mu se pristupilo. No, odabiri gdje će i kako otrgnuti omot, te na taj način napraviti jedinstveni otvor – svojevrsnu skulpturu, ostavljeni su samom čitatelju. Korice nakon trganja, odnosno “modeliranja”, ostaju zalijepljene za hrbat knjige i korisniku tako ostaje jedinstveni primjerak djela kojega je i sam autor. Dodatno, naslov knjige izveden je u slijepom tisku te bez boje, kako se ne bi remetio osjećaj i koncept kamena, već se i udubljenim naslovom asocira na klesanje i natpis u kamenu.

Skulpture Kornarije može se obići i danas, nalaze se nedaleko od sela Marušići, na području općine Grožnjan i grada Buja.

Izdavač monografije je Pučko otvoreno učilište Buje, tekst su napisali Majda Božeglav Japelj, Isabel H. Langtry, Rene Rusjan i Irena Brejc. Uredništvo su Grad Buje, Burhan Hadžialjević, Gail Morris i Damjan Komel. Dizajn i koncept knjige potpisuje Studio Sonda.