Budući projekt Sonda Kreativnog Centra u Vižinadi predstavljen je danas javnosti. Prvi korak ka njegovom ostvarenju Ugovor je o osnivanju prava građenja koji je u kolovozu 2017. potpisan između Studia Sonda i Općine Vižinada, a kojim Općina Vižinada Studiu Sonda ustupa na 50 godina pravo građenja na građevinskom zemljištu veličine 2077 m2. U idućim godinama izgradit će se tako u Vižinadi Kreativni Centar koji ima za cilj podići poslovnu, obrazovnu, kulturnu i turističku razinu unutrašnjosti Istre. Krajnji cilj je mjerljivim statističkim parametirima kroz definirano vremensko razdoblje konkretno dokazati koliko ispravno vođeni kreativni procesi mogu doprinijeti razvoju sredine. Upravo stoga je za gradnju kreativnog centra, usprkos izazovima, ciljano odabrana sredina u unutrašnjosti Istre kako bi se doprinijelo razvoju dijela poluotoka koji nije u tolikom turističkom fokusu javnosti kao njegov priobalni dio.

Planirani sadržaji Sonda Kreativnog Centra:

1) EDUKATIVNI
a) Prezentacije i predavanja stručnjaka sa svih područja kreativnosti Kao član Hrvatskog dizajnerskog društva – HDD, Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija – HKKKI, Hrvatske udruge Reklamnih Agencija – HURA i Balkan Design Networka, te zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s kolegama, stručnim medijima i stručnom javnosti, Studio Sonda kroz niz godina ostvario je kontakte s kreativcima koje će ugostiti kroz niz predavanja i radionica namijenjenih javnosti.

b) Uključivanja zainteresiranih sudionika u kreativne procese koje rezultiraju konkretnim projektima Studio Sonda u svom portfelju broji preko 250 klijenata suradnja s kojima rezultira konkretnim projektima. Uključivanje zainteresiranih sudionika u realizacije budućih projekata znači za polaznike konkretno iskustvo rada u vrijeme kada se nerijetko kroz obrazovni sustav edukacija odvija uglavnom kroz teorijski dio, a istodobno se navedenim klijentima iz portfelja Studia Sonda pruža mogućnost kroz ionako planirane poslove sa Studio Sondom razvijati društveno odgovoran segment.

c) Kulturno-edukativnih događanja Javni prostori Sonda Kreativnog centra ugošćivat će prezentacije, audio-vizualna događanja, izložbe, promocije i sl. svih vrsta kreativaca i proizvođača kao podršku njihovu radu kroz dodatnu promociju.

d) Pružanja mogućnosti pohađanja prakse mladima iz Hrvatske i svijeta

2) DRUŠTVENO KORISNI
Ostvarenje niza projekata i proizvoda koji će koristiti Vižinadi i Županiji u što boljem pozicioniranju kao kreativne, turističke i gospodarske sredine/regije. Razvoj konkretnih projekata koji mogu komunikacijski i praktično unaprijediti sredinu, ovisno o potrebama zajednice.

3) POSLOVNI
U sklopu Kreativnog Centra Studio Sonda imat će svoje poslovne urede te planira novu razvojnu fazu, odnosno značajno veće stope rasta i razvoja u odnosu na one u dosadašnjim razvojnim razdobljima. Dio prihoda ostvaren širenjem poslovanja, širenjem baze klijenata i novim zapošljavanjima, pritom će biti iskorišten za financiranje programa Centra.

4) TURISTIČKI
U skladu s turističkim razvojem Županije, kreativni centar dodatno će osvježiti turističku ponudu poluotoka te postati jedan od nezaobilaznih punktova na turističkoj karti Istre. Turisti će na biciklističkim ili izletničkim rutama kroz Istru imati priliku posjetiti Sonda Kreativni Centar, u kojemu će se od turistima atraktivnih sadržaja nuditi pop-up shop/galerija hrvatskog dizajna u kojemu će se moći razgledati proizvodi originalnog hrvatskog dizajna te kušati kurirani proizvodi koji predstavljaju lokalne proizvođače.

Planirana je izgradnja prostora između 500-900m2 koji će obuhvaćati sljedeće prostorije: Recepciju s pop-up shopom/prostorom za prezentaciju hrvatskog dizajna i istarskih proizvoda, polivalentnu dvoranu za predavanja i prezentacije, salu za sastanke/promocije kuhinju/kantinu, foto/video produkcijski studio, prostore namijenjene uredima i radu s praktikantima, kotlovnicu i spremište te sobu za goste. Studio Sonda odgovoran je za ukupno financiranje projekta, a ono proizlazi iz vlastitih sredstava te planiranih prijava na Europske projekte za sufinanciranje troškova izgradnje i opremanja.