Na Izložbi hrvatskog dizajna 1516 u kategoriji dizajna ambalaže, Studiu Sonda dodijeljena je nagrada za rad ‘Piquentum Sv. Vital – etiketa kroz koju govori priroda’, a nagradu su nam uručili njemački produkt-dizajnerski dvojac Osko+Deichmann (Blasius Osko i Oliver Deichmann).

Vezano uz tematiku ambalaže, prenosimo dio vrlo zanimljivog intevjua s članicom žirija Ivom Babajom, grafičkom dizajnericom, koja je ujedno i Past President ico-D.

“Izložbe dizajna su divna stvar, ali jako često svjetlosnim godinama udaljene od prosjeka dizajna koji vidimo izvan izložbe. Dijelom je to zbog nedostatka povjerenja u dizajnerovu procjenu od strane naručitelja, ponekad je to naručiteljev osobni (ne)ukus, ili je posrijedi nedostatak razumijevanja važnosti dizajna u širem ekonomskom kontekstu – stoga ne čudi da je najveći broj radova prijavljenih na izložbu upravo iz segmenta dizajna za kulturu i kulturne institucije (…) Rastužilo me je to što je jako malo radova prijavljenih u kategoriji ambalaže. Bilo je nekoliko sjajnih stvari, ali opet isključivo za boutique klijente, uglavnom vinare. Nažalost, prosjek ambalaže koji izlazi kod nas je ipak dovoljno loš da se dizajneri i sami autocenzuriraju kod prijavljivanja tih radova na izložbu.”

Dodali bi još da, kada se jednom i uspiju sanirati svi problemi koje je navela Iva, ostaje još onaj najkritičniji: izvedba. Kalupi za 3D “kapljice” našeg Piquentuma rađeni su na žalost u Njemačkoj, a ne u Hrvatskoj, a problematika izvedbe prototipova kod svake ambalaže koja uključuje onaj jedan korak više od klasičnih teglica za marmeladu ili uhodanih štanci za kartonske kutije, naša je svakodnevnica. Dalje, obzirom na financijsku zahtjevnost netipskih rješenja, nagovor klijenta na odmak od uobičajenog predstavlja iznimku, a ne pravilo.

Razlog je to, međutim, koji nas dodatno motivira i radi kojeg smo izuzetno ponosni na nagradu baš u ovoj kategoriji.

 

 

Ovo je naša peta uzastopna nagrada na izložbama HDDa – bijenalnim izložbenim pregledima najbolje dizajnerske produkcije u Hrvatskoj. Na svakoj od proteklih 5 izložbi HDD-a, od 07/08 pa do 15/16, radovi Studia Sonda nagrađivani su od strane članova međunarodnog žirija i to kroz različite kategorije: od dizajna vizualnih komunikacija, preko dizajna interaktivnih medija, pa do dizajna ambalaže, uključivši i najveće priznanje za dizajn u Hrvatskoj: Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva za 2009/10.

Čestitke i našim nagrađenim kolegama!

Foto: Nina Đurđević