Novi vodič Istarski planinarski put neophodno je i pouzdano štivo za svakog planinara i rekreativca zainteresiranog za sigurno istraživanje brdovitih područja Istre.

Kroz ukupno  226 stranicu na 4 jezične verzije, vodič donosi pregršt informacija kao što su: opisi i ucrtani smjerovi planinarskih puteva, podaci za GPX navigaciju, podaci o ukupnom kumulativnom usponu i spustu, koordinate kontrolnih točaka, preporuke za obilazak u više kraćih pohoda te preporuke za obilazak u jednom neprekinutom pohodu. Izdanje donosi i kartu/skicu trasa te, naposlijetku, važne telefonske brojeve.

Generalno je Istarski planinarski put osim kao vodič i zemljovid, zamišljen i kao dnevnik putovanja koji promovira trasu cjelovitog Istarskog planinarskog puta. Detaljno je opisana trasa koja koji vodi od jednog kraja polutoka do drugog u predviđenom razdoblju od 8 dana. Put dug 160 kilometara sastoji se od 4 dionice i 30 kontrolnih točaka, po ispunjavanju kojih planinari imaju mogućnost osvojiti i nagradnu značku. Početak puta je iznad Piranskog zaljeva, a završna točka na Crnoj punti kod Labina.

Dizajn ovog  detaljnog vodiča povjeren je Studiu Sonda. Urednik vodiča je Goran Šepić, a izdavač je Istarski planinarski savez.