Carlotta Grisi, plesna muza iz 19. stoljeća koja potječe iz Istre, svoju je baletnu karijeru započela rano, sa tek navršenih sedam godina kada je već počela nastupati u milanskoj Scali, a kasnije je svoj plesni vijek provela na brojnim svjetskim pozornicama, od Milana do Pariza i St. Petersburga. Tvrdi se da je upravo radi njezinih talenta, ljepote i gracioznosti skladana “Giselle”, jedna od najpoznatijih baletnih predstava svih vremena, a čija je izvedba svrstala Carlottu među najveće umjetnice onoga vremena.

 

 

Sveobuhvatan prikaz života i umjetničkog opusa Carlotte Grisi, jedne od najpoznatijih balerina u povijesti koja je svoje prve plesne korake napravila upravo u rodnoj Vižinadi, postao je predmetom našeg višegodišnjeg istraživanja u kojeg smo se upustili zajedno s povjesničarkom Elenom Poropat Pustijanec.

Od kreativne direkcije interaktivnog postava izložbe smještene na drugom katu centra za posjetitelje Kuće skrivene povijesti Maraston u Vižinadi do grafičkog oblikovanja monografije “Carlotta Grisi baletna diva iz Vižinade“, napravili smo puni krug oživljavanja priče o Carlotti kako bi nadahnuli nove naraštaje da budu hrabri i ostvare svoje snove, jer talent ne poznaje granice.

Kuća Skrivene povijesti Maraston nalazi se na glavnom vižinadskom trgu, a njezin drugi kat otkriva upravo Carlottinu životnu priču. Grupa digitalnih instalacija zamišljena je kao ples kroz vrijeme te se, među ostalim, eksponati sastoje od senzornog plesnog podija i interaktivnog ogledala u kojemu se umjesto odraza osobe, projektorom prikazuju baletni koraci koje korisnik i sam usvaja, uz vrednovanje napretka. Postav nudi i VR dalekozor kojim korisnik može, uz ples malene Carlotte na šterni, usporediti pogled na trg Vižinade nekada i danas. Plesna instalacija napravljena je uz pomoć polaznica Plesnog centra Carlotte Grisi Umag i umjetničkog voditelja Nicolaea Vasca, čije smo realne pokrete pomoću tehnologije pretvorili u ovu interaktivnu instalaciju u kojima se može okušati svaki posjetitelj. Uz to, postav izložbe prati i biografski prikaz Carlottina života, a 2023. godine objavljena je i monografija “Carlotta Grisi baletna diva iz Vižinade“, prva cjelovita monografija o ovoj primabalerini. Uz Elenu Poropat Pustijanec kao autoricu, urednik monografije je Đorđe Matić, izdavač Općina Vižinada-Visinada, dok je grafičko oblikovanje povjereno Sondi.

CREDITS:
Kreativna direkcija, Dizajn, Copywrite: Jelena Fiškuš i Sean Poropat
Stručna suradnica za povijesnu građu i autorica monografije: Elena Poropat Pustijanac
Grafičko oblikovanje postava: Matko Plovanić, Aleksandar Živanov
Prilagodba tekstova za postav: Ana Tavić
Grafičko oblikovanje monografije: Sanda maričić, Rajko Ban

SURADNICI:
Novena d.o.o. (VR animacija i interaktivna instalacija)
Audio Video Consulting d.o.o. (audiovizualne instalacije)
Mirna Mihoković (istraživanje, dizajn i izrada baletnih papučica)
Arte Interijeri d.o.o. (izrada i montaža stolarskih pozicija)
Plesni centar Carlotte Grisi Umag – umjetnički voditelj Nicolae Vasc

NARUČITELJ: Općina Vižinada-Visinada