Gradnja ceste  namijenjene prometu kočija preko slavne istarske gore Učke započela je 1740. g, a završena 1785. za vladavine cara Josipa II. No Učka je i dalje bila prepreka u poboljšanju kvalitete prometa između Istre i Rijeke. Sve do kraja drugog svjetskog rata sporadično se gasila i palila ideja o proboju tunela, zapinjući o krakove političkih interesa onih koji su htjeli dominaciju na ovim prostorima. 1949. godine, na prvom sastanku predstavnika Istre i Slovenskog primorja  s Jugoslavenskim predsjednikom Titom, on spominje kako će ‘već ove godine vjerovatno početi bušenje tunela kroz Učku’. Ipak, tek dva desetljeća kasnije, 27 studenoga 1970. potvrđeno je rješenje o osnivanju poduzeća pod nazivom ‘Učka, poduzeće za izgradnju cesta sa sjedištem u Pazinu’, a koje je u sudski registar upisano 1971. godine. Od 1971. do 1973. izvršeni su obimni pripremni radovi, no radi problema financijske prirode, bušenje je započelo tek 27. kolovoza 1976. Službeno je tunel pušten u promet u šest sati 28. rujna 1981. godine., čime je Istra tada ne samo politički, već i izravnom prometnom vezom, povezana s maticom zemljom Hrvatskom. U vrijeme puštanja u promet tunel Učka bio je najduži tunel u Europi s uzdužnim sustavom ventilacije.

‘Zadnja brojka za tunel i prilazne ceste prema tekućim cijenama, uključujući sve klizne skale poskupljenja je dvije milijarde i 95 milijuna dinara’, izjavio je Mario Ladavac, direktor ‘Učke’, u dane otvaranja tunela.

Koncem 2015. izdana je monografija o 45 godina rasta ove tvrtke zaslužne za ostvarenje više stotina godina duge težnje žitelja poluotoka, za povezivanjem s kontinentom. Urednik je Mirjan Rimanić, autori tekstova Mario Ladavac, Mirjan Rimanić, Lino Stranić, Vladimir Šepić, Draško Drašković i Marčela Šestan Baf, izdavač Učka-konzalting, a koncept i grafičko oblikovanje potpisuje Studio Sonda.