U organizaciji Centra za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje – Pozitron te uz potporu Općine Vižinada i Studija Sonda, u Sonda kreativnom centru započele su pripreme djece i mladih za First LEGO League Challenge natjecanje, koje će se tijekom siječnja održati u Zagrebu.

Radionice će se provoditi tijekom jeseni i djelomično u zimskom periodu svake subote, a tijekom planiranih susreta djeca će istraživati obnovljive izvore energije, identificirati energetske probleme u svojoj lokalnoj zajednici te za jedan od njih osmisliti, dizajnirati i izraditi projekt koji će ponuditi konkretno rješenje. Pritom će, također, timskim radom sudjelovati u dizajniranju i programiranju LEGO robota čiji će zadatak biti izvršenje unaprijed definiranih zadataka u skladu s pravilima natjecanja čija je tema ove godine Superpowered – SuperSnaga. Navedena rješenja bit će prezentirana u siječnju 2023. godine na državnom natjecanju First LEGO League Challenge koje će se, u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza (HROBOS), održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva – FER u Zagrebu.

Ove godine se timu iz Vižinade pridružuje se i onaj buzetski, odnosno sa svojim mentorima iz Centra Pozitron na natjecanju će po prvi puta sudjelovati dva tima mladih robotičara, istraživača i znanstvenika, (po jedan iz Vižinade i Buzeta), a iz Pozitrona ponosno ističu kako je to ujedno i prvi put da jedna udruga na natjecanju ima više timova iz više gradova.

First LEGO League jedinstveni je model projektnog učenja, jer osim robotike kao multidisciplinarne vještine, na način prilagođen djeci, razvija i mnogo drugih; sudionici će se dokazivati u istraživanju, prezentiranju, dokumentiranju, timskoj suradnji te uzornom ponašanju pred drugim timovima i sucima koji će ih pratiti za vrijeme natjecanja.

U sklopu radionica, oba tima imat će također jedinstvenu priliku posjetiti Zvjezdarnicu u Tićanu gdje će koristeći LEGO robotičke setove imati priliku izgraditi svemirsku sondu i programirati solarne panele te tako naučiti više o solarnoj energiji.

Za više informacija pratite stranice Centra Pozitron.