Kada nas je Željko Burić iz Fabrike pozvao da s njime sudjelujemo u realizaciji projekta za njegova prijatelja Renca Kosinožića, nismo dvojili ni trenutka jer i sami iznimno cijenimo preminulog fotografa s kojim smo odradili puno lijepih projekata i koji nas je puno toga naučio.

Knjiga ‘Renco Kosinožić – Istra’ predstavlja 113 fotografija nastalih u vremenu od 1982. do 2009. Uvodni tekst o Istri napisao je Daniel Načinović, o autoru fotografija Jerica Ziherl,  tiskana je u nakladi Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, realizaciju potpisuje Fabrika Pula, a oblikovanje Fabrika i Studio Sonda.

“Renco Kosinožić, (Nova Vas, 1952. – Hintertux/Austrija 2009) jedan je od najboljih i najcjenjenijih (i najvoljenijih) fotografa Istre. Poput samozatajnog gledatelja Kosinožić neutralizira svaku intervenciju u stvarnost fotografske slike. Sugestivnoj snazi i uvjerljivosti njegovih fotografija snažno doprinose dijagonalna ili često geometrijska kompozicija postavljena s dva ili više motiva koji korespondiraju na principu kontrasta. Istom izražajnom snagom iz slika (imago) zemljopisno mu bliske istre zabilježit će i zbivanja na sajmovima, trgovima, dvorištima, ali, ono što nije ušlo u prikaz ove knjige, i ulicama metropola poput New Yorka, sokaka Marrakecha ili Istambula (…) Fotografije Renca Kosinožića potvrđuju, uostalom kao i glazba i poezija, da su vječne. Ali kada je neka fotografija vječna? Kada se fotograf sa svakom njezinom slikom oprašta zauvijek. A te se slike uvijek iznova vraćaju…”, piše Jerica Ziherl u tekstu o autoru ‘Daleki drugi pogled’ ove fotomonografije.

Renco je dobitnik raznih fotografskih nagrada i priznanja. Hrvatska radiotelevizija 2003. snimila je o njemu prilog ‘Fotografija u Hrvatskoj: Renco Kosinožić’. Fotografije su mu objavljene u mnogobrojnim publikacijama, a autorski je zastupljen u nekoliko fotomonografijama, knjiga i naslovnica. I sam strastveni skijaš i zaljubljenik u planinske visove bio je službeni fotograf Hrvatskog skijaškog saveza od 1998. Sa HSS-om obišao je sva svjetska natjecanja, Svjetska prvenstva i Zimske olimpijske igre. Preminuo je 26. listopada 2009; nakon što mu je pozlilo uslijed jakog srčanog udara za vrijeme snimanja hrvatskih skijaških reprezentativaca na ledenjaku Hintertux u Austriji.