‘Gajba i tić: pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre’ veliki je izložbeni projekt nastao u koordinaciji istarskih muzeja, a u izložbeno-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli može ga se razgledati do 31. listopada 2017.

Artefakti izložbe protežu se od doba Rimskog carstva do današnjih dana i tematiziraju muško i žensko prihvaćanje teme spola i spolnosti, otvorenost i zatvorenost Istre, eros i erotičnost u Istri od prapovijesti do danas. Počašćeni smo što se u ovako velikom i vrijednom projektu među izlošcima našao i dio plakata Studia Sonda za vrsarski festival ljubavi i erotike, Casanova Fest

Radovi su rezultat desetogodišnjeg rada za festival  koji ljubav i erotiku tematizira na čuvstven, a ne eksplicitan način. Stoga je cilj plakata odražavati dvosmislenost i zaigranost karakteristične za zaljubljenost i osvajanje, a istodobno kroz igru napraviti odmak od mogućih aluzija na pornografiju.  Kako mjesto značajno određuje karakter festivala, rješenja plakata uvijek su spoj simbola karakterističnih za Vrsar, ali i igra višeznačne interpretacije koju povezujemo s igrom Casanovina zavođenja.

Ime izložbe ‘Gajba i Tić’ proizlazi iz metafora za ženski i muški spolni organ, poznate iz pučkih pjesama. Naši Casanova fest plakati obiluju i gajbama i tićima, a možda ni jednim od toga, sve ovisi o promatraču.

Autori izložbe su dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujčić i Katarina Marić, a nositelji projekta Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre.