Povodom predstavljanja knjige povjesničarke Dr. Sc. Elene Uljančić –Vekić: Vodič kroz vodu/Vodoopskrba u povijesti Poreča, u Zavičajnom muzeju Poreštine i Galeriji Sinčić otvorena je i prigodna izložba: Memorija vode, autora Elene Uljančić Vekić i Studia Sonda.
Izložba je postavljena s ciljem poticanja na promišljanje o važnosti pitke vode i podizanja svijesti o vrijednosti njezina očuvanja, kao i osvješćivanja javnosti o potrebi racionalnog gospodarenja vodom. Podijeljena je u tri prostorno odvojene, ali povezane tematske cjeline, koje progovaraju o odnosu prema vodi jučer, danas i sutra. Prvi dio postavljen u prizemlju muzeja čini izložba fotografija Renca Kosinožića s motivima grla cisterni i bunara s područja starogradske jezgre. Ovaj dio predstavlja male, ali dragocjene spomenike prošlosti svakodnevice naših davnih sugrađana. Ta ista grla postaju dekorativni elementi skrovitih porečkih dvorišta što je vidljivo i na primjeru instalacije beskonačne šterne u dvorištu palače obitelji Sinčić – druge tematske cjeline ove izložbe, koja govori o odnosu prema vodi danas. Posljednji dio izložbe čini druga instalacija smještena u Galeriji Sinčić, a koja otvara pitanje budućnosti vode i odnosa prema njoj. Što ako se voda povuče?

Izložba je otvorena do 30.06.2018.

Koncept i postav: Elena Uljančić-Vekić i Studio Sonda (Martina Sirotić Pavletić, Matko Plovanić, Stefan Vidović, Jelena Fiškuš, Sean Poropat)

Tehnička izvedba: Andro Bupić, Manuel Ćulibrk, Amir Kurtić, Creattiva