Nacionalna i sveučilišna knjižnica u sklopu natječaja ‘Hrvatska lijepa knjiga’ već tradicionalno svake godine odabire najljepše oblikovane hrvatske knjige koje se zatim priključuju međunarodnom natječaju Best Book Design from all over the World tijekom Sajma knjiga u Leipzigu, te izložbi Book Art international, tijekom Sajma knjiga u Frankfurtu. Među 25 nagrađenih izdanja iz 2018. godine nalazi se i naša monografija o povijesnom razvoju Kanfanara, urednika i autora Dragana Ogurlića čije tekstove potpisuju dr.sc. Marko Jelenić, Ivana Maružin te Dragan Ogurlić.

Na natječaj je pristiglo 147 izdanja u kategorijama: književnost, znanost, monografije o umjetnosti i umjetnicima i fotomonografije, knjige za djecu i mladež, školske knjige, bibliofilska i reprint izdanja te katalozi. Ocjenjivački sud sastojao se od akademika Tonka Maroevića, akademskog slikara- grafičara i akademskog snimatelja Luke Gusića, akademskog slikara – grafičara Danijela Srdareva te više kustosice u Grafičkoj zbirci NSK, Charlotte Frank.

Odabrane knjige će nakon sajmova u Leipzigu i Frankfurtu postati dio fonda Njemačkog muzeja za knjigu i pismo (Deutsches Buch-und Schriftmuseum) u Leipzigu koji djeluje u sklopu Njemačke nacionalne knjižnice (Die Deutsche Bibliothek).

Ostale nagrađene knjige možete provjeriti ovdje.