Tko su dizajneri i što su odlike dobrog dizajna? Što je to ekološki održivi dizajn? Možemo li i kako osmišljavanjem proizvoda, alata ili usluga eliminirati njihov negativan utjecaj na okoliš? Na ova i još mnoga druga pitanja odgovore ćemo tražiti na zabavan i kreativan način – definiranjem izazova, razumijevanjem naših i tuđih potreba, razgovorom o potencijalnim rješenjima i idejama te izradom skice mogućeg prototipa.

O čemu je riječ?
Zajedno ćemo otkriti što čini dobar dizajn. Odluke o dizajnu svakodnevno se donose diljem svijeta, stoga je više nego ikada potrebno osvijestiti njegovu važnost i odgovornost da prati ekološka načela te bude u skladu s održivim razvojem pojedinca i njegova okruženja. Kroz ovu Dizajnersku početnicu zato na primjerima dobre prakse zajedno učimo o njegovoj važnosti.

Što te čeka?

  • upoznavanje s dizajnom i ključnim pojmovima
  • razgovor o važnosti društvene odgovornosti u dizajnu
  • inspiracija iz primjera dobre prakse i ekološki održivih rješenja
  • rad na vlastitom dizajnerskom izazovu – osmišljavanje prototipa ekološki prihvatljivog komada namještaja

Imat ćemo priliku istražiti EMPA set stolova i stolaca – praktičnog i ekološki osviještenog. Zajedno ćemo razmisliti kako i mi možemo stvoriti nešto slično – proizvod koji nije samo funkcionalan, već i ekološki odgovoran.

Zašto sudjelovati?
Osim što ćeš steći uvid u svijet dizajna, imat ćeš priliku doprinijeti stvaranju budućnosti gdje dizajn ide ruku pod ruku s održivim razvojem. Tvoja kreativnost može oblikovati bolji svijet!

Izazov prihvaćen?
Sjajno! Radionica se održava u Sondi (Vižinada), 2.12.2023. s početkom u 10 sati, a predviđeno trajanje je sat i pol (10:00 – 11:30).  Radionica je besplatna i održava se u grupi od 10 polaznika, a namijenjena je mladima u dobi 14 – 18 godina, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Svi materijali za rad su osigurani.

Za sudjelovanje je potrebno ispuniti prijavnicu koja je dostupna ovdje: PRIJAVNICA. Roditelji i/ili staratelji trebaju potpisati suglasnost za sudjelovanje djece na radionici i istu poslati na you@sonda.hr. Suglasnost je moguće preuzeti unutar prijavnice. Prijevoz djece do Vižinade je u vlastitom angažmanu.

Rok za prijave je ponedjeljak 29.11.2023. do 15 sati.

O predavaču:
Sean Poropat
Kreativni direktor, vlasnik i jedan od osnivača Studia Sonda, nezavisnog kreativnog studia za dizajn i komunikacije, osnovanog 2004. godine. Pobornik ideje da dizajn i komunikacija moraju biti logični, iskreni i intuitivni, a najbolji okidač za kreativnost sadržajan je i ispunjen život. U inspirativnoj sredini malog mjesta Vižinada na poluotoku Istra, u Sonda kreativnom centru, s pogledom na zelene brežuljke, sa svojim timom stvara globalno prepoznate projekte s područja dizajna i komunikacija s ciljem dokazivanja  visoke učinkovitost kreativnosti, na način da ju čini dostupnom svima.

O programu:
S ciljem poticanja umjetničkog izražavanja, kreativnog i konceptualnog promišljanja te razvijanja sposobnosti opažanja, u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom, Sonda provodi program radionica u kojima se djeca kroz kreativni proces i praktičnu realizaciju rješenja upoznaju s osnovama dizajna, važnosti dizajna u cjelini te njegovim utjecajem na svakodnevni život. Koncept radionica obuhvaća korištenje specifičnih tipova zadataka i tema. Program se provodi uz potporu Istarske županije– Regione Istriana.