Izložba The Light Hours ponudila nam je priliku rada u jednom od najcijenjenijih dijela svjetske arhitekture, Le Corbusierovoj Villi Savoye. Autor izložbe, londonski umjetnik Haroon Mirza od samog početka rada na projektu inzistirao je da ne vidi interijer vile u kojoj radi izložbu, želeći doživljaj prostora ostaviti autentičnim. Sve pripreme odradio je ‘naslijepo’, ne želeći narušiti akustičnu percepciju vile,  čak je i na samu izložbu došao povijenih očiju, a kasnije nam je povjerio kako ne vjeruje da će se ikada vratiti pogledati prostor, toliko želi taj trenutak zadržati jedinstvenim u sjećanju.

Poštovanje prema ostavštini Le Corbusiera, jedno povijesno zdanje koje je toliko popularno da je reproducirano i u liniji Lego Arhitecture i koje godišnje posjećuje više desetaka tisuća posjetitelja, te jedan umjetnik koji izvodi vratolomije ne želeći ga baš nikako vidjeti – to su bile polazne okolnosti za odrađivanje našeg zadatka.

Sam interijer izrazito je važan element izložbe, odnosno umjetnik iskorištava vilu i njezinu karakterističnu svjetlost na način da postavlja solarne panele koji, regirajući na sunce, generiraju različite zvukove. Naša ideja za rješenje vizualnog identiteta izložbe posljedično kao ključni motiv koristi vizual solarnog panela, no ono što ga čini drugačijim od uobičajenih jest preoblikovanje pravilnog rasporeda ćelija tako da neodoljivo podsjećaju na karakterističan raspored stupova unutar Le Corbusierove vile. Takvo rješenje objedinjuje ključni dio umjetnikove instalaciju s elementima gradnje zahvaljujući kojima je Le Corbusier ostavio toliko značajan trag u arhitekturi.

Izložbu su u Poissyju otvorili M. Philippe Belaval, direktor organizacije Centre das monuments nationaux te Silvia Guerra i Laurent Fievet,  umjetnička direkotrica i direktor Lab Bel-a, (Laboratorija za suvremenu umjetnost francuske kompanije Group Bel), organizatori izložbe. Naravno, događaj je to koji nikako nismo mogli propustiti.

Za kraj prenosimo nekoliko lijepih riječi koje je kustosica izložbe izrekla o Sondinom rješenju:  “Sondino kreativno rješenje ključan je faktor vizualne prezentacije izložbe te na iznimno inteligentan način izražava vezu između arhitekure i suvremene umjetnosti, što je zapravo i bila osnovna namjera ove izložbe. Osobito pohvaljujem kreativnost koja je pogodila samu srž izložbe i za koju nam je bilo vrlo važno da se reflektira kroz materijale, kao i otvoren dijalog koji je od samog početka projekta bio prisutan između mene, umjetnika Haroona Mirze i Sonde te time doveo do ovakvog finalnog rezultata. Ističem i iznimnu pažnju koja je posvećena produkciji materijala.”

Ukoliko se nađete u blizini, izložba je otvorena do 29. Lipnja 2014.