Zaštita krških izvora na pograničnom području Slovenije i Hrvatske, njihovo očuvanje, održivo korištenje, kao i razvoj nenaseljenog dijela Ćićarije u smislu gravitiranja znanstvenika, mladih i svih ljubitelja prirode k tom području, osnovni su ciljevi uređenja znanstveno edukacijskog centra ‘Speleo kuća’, smještenog u Vodicama na Ćićariji.

Nekadašnja stara škola ukupne površine 390 m2, u potpunosti je obnovljena i opremljena potrebnim namještajem, tehničkom i laboratorijskom opremom, čime je osigurana mogućnost višednevnog boravka i rada dvadesetak ljudi u Znanstveno edukacijskom centru. A u prizemlju objekta uređen je multimedijalni prezentacijski prostor: Muzej krša, čiji stalni postav čini skup različitih elemenata koji posjetiteljima predstavljaju osnove geomorfologije i značajke krša. Kompletno vizualno uređenje i postav muzeja, kao i vizualni identitet kuće, povjereni su Studiu Sonda.

Neki od speleoloških objekata područja sjeverne Istre prikazani su na 50 fotografija, a konfiguracija izabranih objekata prikazana je na infoskulpturama preko presjeka sa slojevitim prikazom oblika. U muzeju posjetitelji mogu pobliže razgledati više desetaka izložaka špiljskog nakita, a izložena je i simulacija kolonije šišmiša te kompletna speleološka oprema potrebna za istraživanje i upoznavanje podzemlja. U neposrednoj blizini postavili smo i dječje igralište, kako bi boravak posjetiteljima mlađih dobnih skupina, uz edukativne sadržaje bio još zanimljiviji.

Znanastveno edukacijski centar Speleo kuća proveden je u sklopu projekta ‘ŽIVO! Život – Voda!’, uz financijsku potporu Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz vodećeg partnera projekta Istarsku županiju Upravni odjel za održivi razvoj Odsjek za zaštitu prirode i okoliša, partneri na projektu su i Javna ustanova Natura Histrica, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Institut za istraživanje krša iz Postojne, te Nacionalni laboratorij za zdravlje okoliš i hranu iz Kopra.