Najveći svjetski festival kreativnosti, Cannes Lions 2019. održan je u Cannesu od 17. do 21.06. 2019. Na njemu su predstavnice Studia Sonda, Ana Tavić i Martina Ukić, kao dobitnice Grand Prixa u natjecanju za mlade lavove Hrvatske na Danima Komunikacija, predstavljale nacionalne mlade kreativne snage.

U nastavku prenosimo njihove dojmove:

“Ništa nas nije moglo pripremiti na 5 dana koje ćemo iskusiti u Cannesu, pa čak ni Skype sastanak koji smo imali s Franom i Matkom iz agencije 404, a koji su nam ispričali o natjecanju iz svojeg iskustva. (Hvala dečki!) Newsletteri su počeli dolaziti, festival je najavljivao više od 300 predavanja, više od 600 predavača, no tek kad smo pristigle u Cannes shvatile smo da će ovo biti veće nego što smo očekivale. Prvo što smo primijetile na festivalu su neviđene mjere sigurnosti. Kako i ne bi, ipak je to okupljanje tolike količine ljudi!

Osim toga, vladala je prava pozitiva, security koji su uvijek dobre volje i članovi festivala koji uvijek ljubazno pokušavaju pomoći. Ali i prava disciplina, jer su sva predavanja i ostali sadržaji završavali ravno u minutu. Kroz 5 dana festivala posjetile smo mnoštvo zanimljivih predavanja. Nekolicina nas je posebno oduševila. “Ugly sells” Tim Leakea govori kako publika bolje reagira na ružno (primjerice na sadržaje kao što su Minecraft ili meme-ovi), jer im se čini da je iskrenije. Saznale smo i zašto je “Dunkin’ donuts” izostavio “donuts” dio u prošlogodišnjem rebrandingu i naučile da treba biti hrabar i riskirati u svom poslu. Od Hariba smo naučile kako je bitno u ovoj industriji uvijek ostati dijete.

Svake večeri nazočile smo i dodjelama nagrada, jer – ništa nismo htjele propustiti. Poseban je osjećaj u dupkom ispunjenoj dvorani gledati najbolje kampanje i najbolje radove, a sreća je bila još veća kada smo vidjele ime Studia Sonda. Naime, Sonda je za svoj rad za Piquentum osvojila brončanog lava!

No, ono radi čega smo došle, svjetsko je Young Lions natjecanje. Za razliku od onog hrvatskog, kada smo bile zatvorene na 24 h bez pristupa mobitelu, u Cannesu to funkcionira drugačije. U utorak poslijepodne dobile smo brief, a u srijedu smo imale vremena od 08:30 do 19:00 h izraditi rad na njihovom računalu. Klijent je bio WWF, a zadatak je bio kreirati jednostavan, moćan i jasan simbol koji će pokrenuti generaciju Z (15-25 godina). Kako je stanje našega planeta doseglo kritičnu točku, upravo je ta generacija ona koja još stigne promijeniti situaciju, ali valjalo bi reagirati odmah. Na natjecanju u kategoriji dizajn sudjelovala su 24 tima iz cijeloga svijeta. Za razliku od Zagreba, kada smo fizički bili zatvorene u radnom prostoru na 24 sata, u Cannesu je to bilo malo neformalnije. Naime, brief smo dobili dan ranije, da bismo na zadatku radili sljedećeg dana od 08:30 do 19:00. Osim toga, u Zagrebu smo imale vlastita računala, dok smo u Cannesu radile na njihovoj opremi, odnosno jednom računalu. U četvrtak je bilo proglašenje dobitnika te de-brief, tijekom kojega smo dobile iskren osvrt na naš rad. Iako smo se vratile kući bez nagrade, žiri nas je pohvalio i rekao kako nam je rad bio u top 5. Treće mjesto je odnijela ekipa iz Brazila, srebrom je sjajila Ukrajina, a na tronu se našla Rusija.

Cijela atmosfera natjecanja bila je vrlo pozitivna. Najvrijedniji dio festivala su iskustvo, ali i prijateljstva i poznanstva koja smo odnijele kućama. Takvo događanje ne može proći bez večernjih sadržaja, pa smo prigodno zatvorile festival closing partyjem. Tamo, na plaži, okružene ljudima iz cijelog svijeta, gledajući spektakularan vatromet, zaželjele smo želju – vratiti se nekad opet na ovo mjesto.”