Smiješno nam je, ali i nekako posve prirodno, kad čujemo svoju djecu kako opominju jedni druge: ne lupaj vratima, probudit ćeš turiste. I točno možemo razumjeti kantautora Francija Blaškovića kada pjeva o maestru Gulli Liliju koji se utapao u bazenu “ma ni stija pustit glasa da ne zbudi turište…”

Jer naši roditelji, susjedi, roditelji naših prijatelja, bake, djedovi… svi su ostavili svoje najljepše osmjehe i najbolje godine brojnim Hansovima i Francescama. Za njih su najljepše pospremani kreveti, birana su najbolja jela i ljeti smo seljeni iz svojih soba u garaže da bi oni imali više mjesta. I danas se živo sjećamo anksioznosti koja se uvlači u naše grudi s prvim znacima opadanja lišća jer znamo da s krajem ljeta 80%  gradskih ugostiteljskih brava biva zaključano. Ti si mlad i željan novih iskustava, a ljeti tako živa starogradska jezgra, odjednom postaje sablasno prazna…

Istinu o našem turizmu zato najbolje opisuje rečenica koju smo odabrali kao rješenje na pozivnom natječaju za vizualni identitet Turističke zajednice Grada Poreča: You complete us! Ništa tako ne odruđuje naš Grad i njegove ljude kao duboko ukorijenjena posvećenost gostu, ljubav prema njemu, svojevrsna ovisnost čak. Prvi vodič kroz naš grad napisan još 1845. godine, a prvi hotel izgrađen 1910. godine, govorimo dakle o 150 godina uslužnosti posjetiteljima, bez kojih više ne znamo biti potpuni.

“You Complete Us” je gotovo ljubavna izjava svima koji grad čine i posjećuju, a i konceptualno se nadovezuje na ipak neizostavan mozaik po kojemu je Poreč nadaleko poznat. Rješenje mozaik interpretira puno dublje od onog klasičnog kakvog nalazimo u gradskim znamenitostima, te ga nastoji prikazati kao mozaik doživljaja, stoga predloženi znak predstavlja moderan mozaik sastavljen od raznobojnih kockica kao simbola raznolikosti ponude Poreča. Mozaiku ciljano nedostaje završni dio u želji da se posjetitelju iskomunicira kako je upravo on kockica mozaika koja gradu nedostaje kako bi bio potpun. Uistinu, grad mozaika koji živi od turista i za turiste, bez posjetitelja nije cjelovit.

Šesteročlani ocjenjivački sud u sastavu: Nenad Velenik, direktor Ureda TZG Poreč, Ivana Kutle, direktorica marketinga Valamara, Dario Baldaš, voditelj zabave i animacije Lagune Poreč, Eugen Varzić, umjetnik, Vesna Ivanović, marketing manager TZ Istarske županije te Dea Curić, dipl. dizajnerica, ocijenio je naše rješenje najboljim, obrazloživši kako je: “…koncept ponudio najbolja rješenja na osnovne zadatke propisane natječajem, odnosno ponudio dojmljiv, privlačan (moderan) i funkcionalan vizualni identitet koji će Poreču značajno pridonijeti pri učestalim promocijskim aktivnostima i biti prepoznatljiv te diferenciranim pristupom privuči pažnju sadašnjeg i budućeg posjetitelja destinacije budući da posjeduje visoku aplikativnost na sve vrste promo materijala.”

.