Bel Grupa (Groupe Bel) multinacionalna je kompanija sa sjedištem u Francuskoj, a bavi se proizvodnjom sireva. Sa podružnicama u 33 zemlje i prodajom proizvoda u 130 zemalja, kompanija se zalaže i za podršku i promociju suvremene umjetnosti, te 2010. godine otvara svoj umjetnički laboratorij imena Lab’Bel.

Lab’Bel-ov izložbeni projekt Metaphoria I nastao je 2011. godine, propitujući razlike između vizualne umjetnosti i poezije, u obliku i sadržaju, ali i percepciji. Nekoliko godina kasnije, drugo izdanje – Metaphoria II, odvija se u Ateni. Na 5. katu napuštene zgrade u okrugu Metaxourgio, s pogledom na grad, Metaphoria II okuplja radove 10 međunarodnih suvremenih umjetnika uz audio instalaciju: zbor paneuropskih glumaca koji čitaju pjesmu tragično preminulog pjesnika Ruia Coste. Zamišljena je kao istraživačka platforma, kao dijalog između vizualnih umjetnosti i poezije, a koji koristi metafore kao medij.

Nije slučajno da je postavljena upravo u Ateni, nekada središtu umjetnosti, znanja i filozofije, a danas uglavnom metafori za ekonomsku krizu EU. U četvrti Metaxourgeio kriza se možda najvjernije odražava. Otprilike trećina kuća i dućana napušteno je, cvjeta narko scena, napadi i provale vrlo su česti… Pored jeftinih kineskih tekstilnih trgovina i ilegalnih kockarnica, najuspješniji oblik poslovanja je prostitucija. Za mnoge Atenjane, to je četvrt od koje zaziru. Međutim, upravo u tom problematičnom području, tijekom poroteklih godina niču studiji i galerije, raste umjetnička scena koja četvrti udahnjuje novi kreativni zamah kao temelj za obnovu društvenog života i urbanog razvoja. Tako je i za projekt Metaphoria II, napuštena zgrada poslužila kao privremeni prostor za umjetnike iz čitavoga svijeta, a koji su svoje radove predstavili u okviru postojećeg urbanog konteksta, pretvarajući prostor u jedinstveno okupljalište za suvremenu umjetnost.

Ovaj katalog zamišljen je kao virtualni obilazak izložbe Metaphoria II, putovanje u Atenu, pogled na stvaranje umjetnosti iza kulisa, ali i razmontiravanje postava, pogled na sve aspekte ovog eksperimentalnog projekta. Kako je Metaphoria II projekt (a u skladu s imenom koje je izvedenica iz riječi metafora) transportirao umjetnost u kutijama (izloške, ideje, ekperimente, koncepte, poeziju…) i svi su se ti subjekti mijenjali kroz svoje putovanje do krajnje destinacije, i sam katalog ih pakira među stranice i donosi omotane u karton, prenoseći ih u novu dimenziju.

Metaphoria II: Umjetnici: Norbert van Ackeren, Michel Blazy, Ceal Floyer, Gereon Krebber, Ugo Rondinone, Karin Sander, Gregor Schneider, Michael Staab, Nisrek Varhonja, Lawrence Weiner/Poezija: Rui Costa/Kuratori: Silvia Guerra, Michael Staab/Text: Silvia Guerra, Michael Staab/Produkcija: Lab’Bel Artistic laboratory of the Bel Group, direktor Laurent Fiévet, umjetnička direktorica Silvia Guerra /Dizajn: Sonda/Fotografije: Alistair Overbruck, Nikos Kokkas, Sergio Moura, Michael Staab, François Prodromidès