Tijekom 2019. godine Studio Sonda pozvan je da održi dvije značajne izložbe (Galerija Hrvatskog dizajnerskog društva Zagreb i Muzej suvremene umjetnosti Istre). Tim povodom izdana je i knjiga o Sondi, izdavača Hrvatskog Dizajnerskog društva i Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Autor teksta je Marko Golob.

Knjiga Studio Sonda – O moći kreativnosti, na 128 stranica donosi pregled petnaestogodišnjeg Sondinog rada i djelovanja. Autor teksta Marko Golub u formi tekstova i intervjua s kreativnim direktorima Sonde, upoznaje čitatelje sa počecima i razvojem kreativnog studija te nekima od njihovih najzapaženijih radova. Studio Sonda započeo je jednim samoiniciranim projektom, a danas iz malog mjesta Vižinada u Istri djeluje kao studio za dizajn i komunikcije koji osmišljava proizvode koji se prodaju diljem svijeta te su globalno nagrađivani.

Izvadak iz uvoda Marka Goloba:

“Studio Sonda svoj rad započinje 2004. istoimenim izdavačkim projektom da bi 2007. započeo djelovati autonomno kao dizajnerski studio i vrlo se brzo pozicionirao kao jedan od najzanimljivijih na hrvatskoj dizajnerskoj sceni.

(…)

Počeli su u Poreču, koji im nije bio dovoljno mali pa su zadnjih godina preselili svoje aktivnosti u Vižinadu i odatle rade za klijente iz Istre, Hrvatske i svijeta. Za njih nema premalih ni prevelikih projekata, nema manje važnih i važnijih, naprotiv neki od najmanjih, koji su usko lokalnog karaktera su ujedno i oni koji su na kraju imali i najširi odjek. Putem je kroz studio prošao veći broj ljudi, mnogima od kojih je Sonda bila odskočna daska da se osamostale i pokrenu vlastite dizajnerske prakse u Istri i drugdje, no njihov najvažniji doprinos razvoju okruženja za dizajn u Istri zapravo je u tome što su svojim radom za lokalne proizvođače, turističke brendove, kulturne i festivalske manifestacije, pomogli osvijestiti klijente i korisnike o važnosti i utjecaju dizajna i vizualnih komunikacija te tako u velikoj mjeri prokrčili put dizajnu u istarskoj regiji. Dislociranost od centra, ili radije odlučno inzistiranje na tome da centar može biti gdje god ste ga odlučili postaviti, stoga predstavlja i svojevrsno načelo kojim se ovaj studio vodi, kao i početna pozicija za postavljanje pitanja − kako smo povezani i što imamo za reći jedni drugima. Investirajući svoju pažnju u to da oblikuju poruke koje će biti relevantne za specifičnu lokalnu situaciju, kontekst i zajednicu, Sonda dolazi do koncepata koji su posljedično relevantni za općenito razumijevanje vizualne kulture i komunikacija, dizajna i oglašavanja danas.”

Izdavači: Hrvatsko dizajnersko društvo (Zagreb), Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d’arte contemporanea dell’Istria (Pula) i Studio Sonda (Vižinada). Knjiga se može nabaviti u Galeriji HDD I MSUI Pula.

Za izdavače: Maša Milovac, Ketrin Milićević Mijošek, Sean Poropat i Jelena Fiškuš
Autor teksta: Marko Golub
Fotografije: Arhiva Studio Sonda
Dizajn i prijelom: Studio Sonda
Papir: Pergraphica Classic Smooth
Tisak: KERSCHOFFSET Zagreb
Naklada: 500 kom.
Tiskano u Zagrebu, rujan 2019.