Novouređeni dio porečke rive nominiran je za nagradu ‘Bernardo Bernardi’ u kategoriji ‘Najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2020. godinu’, priznanje koje se dodjeljuje u sklopu godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata.

Novouređeni dio rive u Poreču rad je arhitekata Alana Kostrenčića, Darovana Tušeka, i Marije Pavlović, iz arhitektonskog ureda Kostrenčić i Krebel iz Zagreba.

Studio Sonda je za potrebe arhitekata dizajnirao gravure imena i simbola lokaliteta u podne trake-smjerokaze, koji rivu povezuju s Cardom Maximusom te time posjetiteljima sugeriraju smjer kretanja kada žele doći do gradskih znamenitosti. U perspektivi se i kroz digitalnu aplikaciju planira gostima, i prije samog dolaska, omogućiti virtualno upoznavanje navedenih znamenitosti.

Kako se opisuje u nominaciji: „Cilj projekta bio je integrirati parter između obale i njenog zaleđa s ugostiteljskim objektima u jedinstvenu ambijentalnu i funkcionalnu cjelinu. Integracija djeluje i u širem kontekstu povijesne jezgre – povezivanjem s Cardom Maximusom preko smjerokaza u obliku aluminijskih podnih traka s ugraviranim imenima lokaliteta na koji upućuju. Tom simboličkom gestom prostor postaje povezni element u mentalnoj karti gradske jezgre Poreča. Iščišćen, uravnotežen i fluidan otvoreni prostor dopušta da glavni fokus u percepciji prostora prijeđe na morski horizont i siluetu povijesne jezgre, a što ujedno predstavlja i najvažniju vrijednost ovog projekta“.

Na prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini pristiglo je ukupno 96 autorskih radova, koje je valorizirao stručni žiri u sastavu: Ante Nikša Bilić, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta UHA-e: Breda Bizjak, Tonči Čerina (voditelj), Ivana Ergić, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Lea Pelivan i Ana Šverko.

Za nagradu Bernardo Bernardi u navedenoj kategoriji nominirani su još Lukobran u Sutivanu (otok Brač), pristup i prezentacija utvrde Petrapilosa (Buzet) i postav izložbe „Ako tebe zaboravim… Holokaust u Hrvatskoj 1941-1945“. smješten na Francuskom izložbenom paviljonu na Zagrebačkom zboru.

Čestitke svim nominiranima, a Poreču i arhitektonskom uredu Kostrenčić i Krebel držimo fige.

Photo: www.kostrencic-krebel.com, Studio Sonda