Hrvatsko muzejsko društvo  i ove je godine raspisalo javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2017. Godinu, unutar 9 kategorija (za realiziranu izložbu, stalni postav, izdavački projekt, provedenu restauraciju muzejske građe, istraživački rad koji je rezultirao izložbom ili stručnom publikacijom, realizirani dokumentacijsko-informacijski program, pedagoško-edukacijski program, marketinško-propagandni program i međumuzejsku suradnju).

Ocjenjivački sud odlučio je za 2017. u kategoriji realizirani izdavački projekt nagraditi onaj Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino ‘Vodič kroz vodu: vodoopskrba u povijesti Poreča’ (Knjigu koja štedi vodu) autorice Elene Uljanić, čiji dizajn i koncept potpisuje Sonda. U kategoriji najboljeg istraživačkog projekta koji je rezultirao izložbom ili stručnom publikacijom, nagrađena je monografija ‘Mletačko-austrijska granica u Istri’, urednice dr. sc. Tatjane Bradare, u izdanju Arheološkog muzeja Istre, za koji dizajn također potpisuje Studio Sonda.

Nagradom se nastoji doprinijeti valoriziranju i poticanju rada muzejskih djelatnika i institucija u kategorijama koje pokrivaju široki spektar muzejskog djelovanja. Nagrada je dodijeljena na svečanosti u Muzeju Mimara u Zagrebu 30.listopada.